Ένταξη και σχεδιασμός φοιτητικών υποδομών άμεσης ανάγκης στην πόλη της Ξάνθης.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τις ανάγκες των φοιτητών για κάποιες εξυπηρετήσεις στο campus, ζητείται ο σχεδιασμός μονάδων που θα συνδυάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες διαφορετικά είδη παροχών και οι οποίες θα εντάσσονται τόσο στην περιοχή του campus όσο και σε άλλους δημόσιους χώρους που θα μελετηθούν σχετικά ώστε να φιλοξενήσουν αυτές τις συχνά παρασιτικές δομές.

Το υπόβαθρο είναι καταρχήν συνολικά η πόλη της Ξάνθης και περιλαμβάνει τόσο το campus όσο και την πόλη καθαυτή, αλλά μόνο σε ότι αφορά σημεία τα οποία να επιτρέπουν την παρασιτική λειτουργία των ζητούμενων μονάδων. Οι μονάδες μπορούν να λειτουργούν ως κατοικίες έκτακτης ανάγκης ή ως κύτταρα όπου φιλοξενούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αυτές που προτείνονται, χωρίς να είναι δεσμευτικές, είναι η δραστηριότητα του ύπνου-ανάπαυσης, της προσωπικής υγιεινής, της εργασίας, του φαγητού και της αποθήκευσης. Τα κύτταρα που θα προορίζονται για κάθε μία δραστηριότητα θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να συντίθενται σε πιο πολύπλοκες δομές με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους. Η σύνδεσή τους με τα απαραίτητα δίκτυα για τη λειτουργία τους μπορεί να στηρίζεται σε δύο λογικές α) στη λογική της δημιουργίας υποδομών με κατασκευές-υποδοχείς για plug-in εγκατάσταση των κυττάρων σε χώρους που κάτι τέτοιο κρίνεται εφικτό και β) στην παρασιτική ανάπτυξη των κυττάρων σε σχέση με ήδη υπάρχοντα, δημόσια κτήρια. Είναι προφανές ότι τόσο στην μονοκυτταρική τους κατάσταση όσο και στη συνδυαστική εκδοχή τους πρέπει να είναι δυνατή η αποσυναρμολόγησή τους και η μεταφορά τους. Επιπλέον το κάθε κύτταρο θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύεται σε κάποια «κλειστή» και προστατευμένη μορφή. Οι διαστάσεις των κυττάρων τόσο στην κλειστή όσο και στην ανοιχτή μορφή τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη το σύστημα αποθήκευσης, τη δυνατότητα συναρμολόγησης με άλλα κύτταρα καθώς και τα ανθρωπομετρικά δεδομένα.

Πολυξένη Μάντζου
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Τόπος και Κατασκευή Α' Ομάδα - Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ














4 σχόλια:

  1. Πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος των εν λόγω διαδρομών καθώς και η σχέση τους καθ'ύψος με τον ξενιστή.Έμφαση πρέπει να δοθεί κατά τη γνώμη μας στο ρόλο που θα διαμορφώσει ο εσωτερικός διάδρομος (χωλ),που στην προκειμένη φάση τοποθετείται πλάι στις επιμέρους λειτουργίες,στην καλύτερη οργάνωση του εσωτερικού χώρου της κάθε μονάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. • Αρκετά καλό σαν ιδέα, αλλά μέτριο ως προς την διευκρίνιση των προθέσεων
    • Ακριβής προσδιορισμός του ξενιστή αλλά και της σχέσης του με το παράσιτο (Πόσους εντέλει φοιτητές μπορεί να φιλοξενήσει;)
    • Επαναπροσδιορισμός της κάτοψης της μονάδας ( εκμετάλλευση των ελάχιστων διαστάσεων)
    • Αξιοποίηση δωμάτων παρασίτου από τις κατοικίες του ξενιστή
    • Τοποθέτηση των διαδρομών στις βάσεις των μονάδων
    • Προσοχή στον προσανατολισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΜΑΔΑ 2
    -συμφωνούμε με την ιδέα ο διάδρομος να μεταφερθεί στο επίπεδο του παρασίτου και η πρόσβαση σε αυτόν να γίνεται απ'ευθείας από το άνοιγμα του κοινόχρηστου με ράμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Θα πρέπει να αποφευχθεί η εμπλοκή της επικοινωνίας μεταξύ των παρασιτικών κατοικιών με τα παράθυρα των δωματίων των εστιών. Η επικοινωνία παρασίτων και ξενιστή να γίνεται μόνο από τους κοινοχρήστους χώρους του ξενιστή.
    2. Ο προσανατολισμός των κατοικιών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν λόγω των ανέμων που υπάρχουν στην περιοχή.
    3. Περαιτέρω διερεύνηση της κάτοψης με βάση τις ελάχιστες διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή