Ένταξη και σχεδιασμός φοιτητικών υποδομών άμεσης ανάγκης στην πόλη της Ξάνθης.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τις ανάγκες των φοιτητών για κάποιες εξυπηρετήσεις στο campus, ζητείται ο σχεδιασμός μονάδων που θα συνδυάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες διαφορετικά είδη παροχών και οι οποίες θα εντάσσονται τόσο στην περιοχή του campus όσο και σε άλλους δημόσιους χώρους που θα μελετηθούν σχετικά ώστε να φιλοξενήσουν αυτές τις συχνά παρασιτικές δομές.

Το υπόβαθρο είναι καταρχήν συνολικά η πόλη της Ξάνθης και περιλαμβάνει τόσο το campus όσο και την πόλη καθαυτή, αλλά μόνο σε ότι αφορά σημεία τα οποία να επιτρέπουν την παρασιτική λειτουργία των ζητούμενων μονάδων. Οι μονάδες μπορούν να λειτουργούν ως κατοικίες έκτακτης ανάγκης ή ως κύτταρα όπου φιλοξενούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αυτές που προτείνονται, χωρίς να είναι δεσμευτικές, είναι η δραστηριότητα του ύπνου-ανάπαυσης, της προσωπικής υγιεινής, της εργασίας, του φαγητού και της αποθήκευσης. Τα κύτταρα που θα προορίζονται για κάθε μία δραστηριότητα θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να συντίθενται σε πιο πολύπλοκες δομές με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους. Η σύνδεσή τους με τα απαραίτητα δίκτυα για τη λειτουργία τους μπορεί να στηρίζεται σε δύο λογικές α) στη λογική της δημιουργίας υποδομών με κατασκευές-υποδοχείς για plug-in εγκατάσταση των κυττάρων σε χώρους που κάτι τέτοιο κρίνεται εφικτό και β) στην παρασιτική ανάπτυξη των κυττάρων σε σχέση με ήδη υπάρχοντα, δημόσια κτήρια. Είναι προφανές ότι τόσο στην μονοκυτταρική τους κατάσταση όσο και στη συνδυαστική εκδοχή τους πρέπει να είναι δυνατή η αποσυναρμολόγησή τους και η μεταφορά τους. Επιπλέον το κάθε κύτταρο θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύεται σε κάποια «κλειστή» και προστατευμένη μορφή. Οι διαστάσεις των κυττάρων τόσο στην κλειστή όσο και στην ανοιχτή μορφή τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη το σύστημα αποθήκευσης, τη δυνατότητα συναρμολόγησης με άλλα κύτταρα καθώς και τα ανθρωπομετρικά δεδομένα.

Πολυξένη Μάντζου
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Τόπος και Κατασκευή Α' Ομάδα - Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ομάδα 3 - "ιδέα"











5 σχόλια:

  1. • Αρκετά καλό
    • Ίσως η είσοδος προς τις μονάδες να γίνεται πάνω από τις κρεμάστρες (μεταλλική κατασκευή) και δημιουργία ενός καννάβου με δύο μεγέθη (Α=μέγεθος κατοικίας, Β= κενή ζώνη) θα μπορούσε ο χώρος από κάτω να αξιοποιηθεί ως κήπος
    • Το κενό θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού
    • Ή η είσοδος να γίνεται από κάτω στις κατοικίες με την προϋπόθεση να προβλεφθεί κάποια στέγη ή κάποια κατασκευή για την μελέτη των ρήσεων (προστασία από τις βροχές) ώστε ο κάτω χώρος να λειτουργήσει ως κοινόχρηστος χώρος εκτόνωσης
    • Προσοχή στον τρόπο σύνδεσης του παρασίτου με την «κρεμάστρα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΑΔΑ 2
    -αναζήτηση νέων παρόμοιων ξενιστών (π.χ.ποτάμι)
    -ανάρτηση(κρέμασμα) του συστήματος από τους πλευρικούς τοίχους
    -σε περίπτωση που η είσοδος γίνεται από κάτω (π.χ.στην οδό Σταλλίου) να δημιουργηθούν πλατφόρμες για καλύτερη πρόσβαση σε περίπτωση βροχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρούμε πως τα παράσιτα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο ύψος ωστε να δημιουργείται στο ισόγειο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος αλλά και να ρέουν τα νερά. Δεν θεωρούμε απαγορευτική τη χρήση κανάβου, αρκεί να γίνει προσεκτικός χειρισμός στα σημεία που αυτός πλησιάζει τους πλάγιους τοίχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Εφόσον οι κατοικίες τοποθετηθούν στον αρχικό ξενιστή (οικόπεδο) ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η μορφή του παρασίτου γιατί είναι δύσκολο να "κουμπώσει" ένα τόσο κανονικό σχήμα σ' ένα τόσο ακανόνιστο.
    2. Η σχέση παρασίτων - ξενιστή θα πρέπει να είναι πιο εμφανής, ίσως με το να στηρίζονται οι κατοικίες αποκλειστικά στον ξενιστή.
    3. Η είσοδος των κατοικιών θα μπορούσε να γίνεται από πάνω και ο κάτω χώρος να λειτουργεί σαν ιδιωτικός, προστατευόμενος κοινόχρηστος χώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή