Ένταξη και σχεδιασμός φοιτητικών υποδομών άμεσης ανάγκης στην πόλη της Ξάνθης.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τις ανάγκες των φοιτητών για κάποιες εξυπηρετήσεις στο campus, ζητείται ο σχεδιασμός μονάδων που θα συνδυάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες διαφορετικά είδη παροχών και οι οποίες θα εντάσσονται τόσο στην περιοχή του campus όσο και σε άλλους δημόσιους χώρους που θα μελετηθούν σχετικά ώστε να φιλοξενήσουν αυτές τις συχνά παρασιτικές δομές.

Το υπόβαθρο είναι καταρχήν συνολικά η πόλη της Ξάνθης και περιλαμβάνει τόσο το campus όσο και την πόλη καθαυτή, αλλά μόνο σε ότι αφορά σημεία τα οποία να επιτρέπουν την παρασιτική λειτουργία των ζητούμενων μονάδων. Οι μονάδες μπορούν να λειτουργούν ως κατοικίες έκτακτης ανάγκης ή ως κύτταρα όπου φιλοξενούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αυτές που προτείνονται, χωρίς να είναι δεσμευτικές, είναι η δραστηριότητα του ύπνου-ανάπαυσης, της προσωπικής υγιεινής, της εργασίας, του φαγητού και της αποθήκευσης. Τα κύτταρα που θα προορίζονται για κάθε μία δραστηριότητα θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να συντίθενται σε πιο πολύπλοκες δομές με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους. Η σύνδεσή τους με τα απαραίτητα δίκτυα για τη λειτουργία τους μπορεί να στηρίζεται σε δύο λογικές α) στη λογική της δημιουργίας υποδομών με κατασκευές-υποδοχείς για plug-in εγκατάσταση των κυττάρων σε χώρους που κάτι τέτοιο κρίνεται εφικτό και β) στην παρασιτική ανάπτυξη των κυττάρων σε σχέση με ήδη υπάρχοντα, δημόσια κτήρια. Είναι προφανές ότι τόσο στην μονοκυτταρική τους κατάσταση όσο και στη συνδυαστική εκδοχή τους πρέπει να είναι δυνατή η αποσυναρμολόγησή τους και η μεταφορά τους. Επιπλέον το κάθε κύτταρο θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύεται σε κάποια «κλειστή» και προστατευμένη μορφή. Οι διαστάσεις των κυττάρων τόσο στην κλειστή όσο και στην ανοιχτή μορφή τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη το σύστημα αποθήκευσης, τη δυνατότητα συναρμολόγησης με άλλα κύτταρα καθώς και τα ανθρωπομετρικά δεδομένα.

Πολυξένη Μάντζου
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Τόπος και Κατασκευή Α' Ομάδα - Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΣΙΤΟ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΔΕΑΣ - ΟΜΑΔΑ 7













6 σχόλια:

  1. • Ως έκταση περιοχής και ως τρόπος σύνθεσης έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό φοιτητών
    • Σε περίπτωση διατήρησης της μονολιθικότητας προτείνουμε κάποια επεξεργασία του κελύφους για την ανάβαση
    • Σε περίπτωση μη διατήρησης της μονολιθικότητας, αναδίπλωση – αποθήκευση ξενιστή, προτείνουμε τη χρήση του του κομματιού του διαδρόμου ως ανακλινόμενη ράμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΑΔΑ 2
    - σε περίπτωση διατήρησης της μονολιθικότητας προτείνουμε ο κάθετος τοίχος του ξενιστή να πάρει κάποια κλίση, ώστε να εντάξει επάνω του μία σκάλα που οδηγεί στον όροφο, δημιουργώντας εσωτερικά αποθηκευτικό χώρο
    -υπάρχει πάντα ενδεχόμενο με τη διατήρηση της μονολιθικότητας οι ξενιστές να εγκαταλειφθούν, δίχως να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφοράς σε άλλο σημείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χρήση επιπλέον διαδρόμων θεωρούμε πως είναι πλεονασμός, αφού τα δεδομένα του ξενιστή δημιουργούν τις προυποθέσεις για την δημιουργία διαδρομών. Όσον αφορά την εύρεση των ανόδων θεωρούμε ότι η επεξεργασία κάποιων τοίχων του ξενιστή και η δημιουργία ανάγλυφων επιφανειών που επιτρέπουν το "σκαρφάλωμα" προσδίδει το χαρακτηριστικό ενός πιο περιπετειώδους τρόπου ζωής και ταιριάζει με την αδρότητα που θέλετε να προσδώσετε στις επιφάνειες της κατασκευής σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Αν ο ξενιστής παραμένει στο χώρο που βρίσκεται (οικόπεδο), ίσως να πρέπει να προβλεφθεί κάποια χρήση όταν δεν υπάρχουν παράσιτα.
    Αν πάλι ο ξενιστής μπορεί να μετακινηθεί, ίσως να πρέπει να επανεξεταστεί η μονολιθικότητά του.
    2. Το σχήμα C του ξενιστή βοηθάει στη δημιουργία κυκλοφορίας, άρα οι διάδρομοι δεν χρειάζονται.
    3. Τέλος, όσον αφορά την κατακόρυφη επικοινωνία, η δημιουργία τοίχων αναρρίχησης στις κατακόρυφες πλευρές του ξενιστή νομίζουμε πως λύνει το πρόβλημα. Ίσως να βοηθούσε περισσότερο αυτοί οι κατακόρυφοι τοίχοι να είχαν κάποια κλίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΟΥΚΛΑΡΗ-ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ-ΡΑΠΤΗ
      • Πρόβλεψη χώρων σε λεπτομέρεια(διαστασιολογήσεις,λειτουργίες,κλπ.)
      • Ένταξη της κίνησης σε αυτούς επάνω στον άξονα κίνησης
      • Υλικό κατασκευής παρασίτων – τρόπος κατασκευής ξενιστή (είναι μόνιμη κατασκευή?)

      Διαγραφή